Holandsko: Vo voľbách zvíťazili liberáli premiéra Rutteho, Samsom uznal porážku

13.09.2012 Celý región

Amsterdam 13. septembra (TASR) - Holandský premiér Mark Rutte dnes v skorých ranných hodinách vyhlásil svoju proeurópsky orientovanú liberálnu Stranu slobody a demokracie (VVD) za víťaza predčasných parlamentných volieb.

Podľa predbežných výsledkov volieb, po zrátaní 92 percent odovzdaných hlasov, získala stredopravá VVD v 150-člennej dolnej komore parlamentu 41 kresiel. Tesne tak predstihla taktiež proeurópsky orientovanú sociálnodemokratickú Stranu práce (PvdA), ktorá má 39 kresiel.

"Zajtra urobím prvé kroky k sformovaniu (novej) vlády," oznámil Rutte v televízii, odmietol však povedať, ktoré strany osloví s ponukou na vstup do koalície.

Ak by ju uzavreli dve najsilnejšie strany, VVD a PvdA, mali by v parlamente väčšinu. V predvolebnej televíznej debate takúto možnosť nevylúčili, hoci sa rozchádzajú v názore na riešenie ekonomickej krízy.

Vodca PvdA Diederik Samsom priznal pred stúpencami strany jej porážku. "Práve som telefonoval Markovi Ruttemu a zablahoželal mu k skutočnosti, že VVD sú znova najväčšou stranou," citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Voľby boli považované za akési referendum o Európskej únii. Holandskí voliči však odmietli výzvy radikálneho kritika EÚ Geerta Wildersa na vystúpenie z EÚ a eurozóny, jeho Strana slobody vo voľbách prepadla, dosiahla menej hlasov, ako vo voľbách pred dvoma rokmi.
 

Vyberte región